Oddsen för lägre lottovinster

Lotto är trots allt mycket mer än bara drömvinsten. Hur beräknar man då oddsen för att vinna de lägre vinsterna?

Börja med oddset för alla rätt

I de flesta fall finns det också lägre priser att vinna förutom 7 rätt och jackpotten. Att välja 4 eller 5 av de vinnande numren kan ge en vinst på allt från några tior till ett par hundra kronor. Får du 6 rätt kan du vinna några tusenlappar och med 6 rätt + tillägg kan vinsten uppgå till tiotusentals kronor. På startsidan går vi igenom vad oddset för 7 rätt på lotto är. Du behöver göra den beräkningen först innan du kan gå vidare. Vi kom fram till att oddsen för att få 7 rätt på lotto är 6 724 520.

Räkna ut oddset för färre antal rätt

Oddsen för att vinna (“k”) av de nummer (“r”) som är tillgängliga i det totala urvalet av nummer (“n”) kan beräknas med formeln ( r! / k!(r-k!) * (n-r)! / (r-k)!(n-r-k)! ) / ( n! / r!(n-r! ). Formeln kan verka väldigt komplicerad men det rör sig bara om tre olika ekvationer där sannolikheten beräknas utifrån den princip som vi har beskrivit på startsidan. Oddset för att få 4 av 7 rätt, av 35 möjliga är således 1 på 59. Oddsen för 5 respektive 6 rätt är 1 på 847 respektive 1 på 40 027, medan oddsen för 6+1 rätt är 1 på 240 161. Sannolikheten att vinna någon av de olika vinsterna är 1 på 55. Sannolikheten att pricka in drömvinsten (7 rätt plus två av de fyra jokernumren) är 1 på 235 358 200.

Det finns också andra intressanta saker som kan beräknas med hjälp av matematik, bland annat lottens förväntade värde. Det kommer vi dock inte att ägna oss åt på denna sida, utan på en annan undersida här på sajten.

1 kommentar

  1. Hej! Det här är en kommentar.
    Gör så här om du vill radera en kommentar, logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Award manager

Tema av Anders NorenUpp ↑