För att räkna ut det förväntade värdet av en lott behöver du beräkna den teoretiska avkastningen du får genom att köpa en lott. Med andra ord handlar det om det värde (de pengar) du teoretiskt sett kan förvänta dig att få tillbaka från din köpta lott. Detta värde kan du beräkna genom att multiplicera oddset och den eventuella vinsten för en viss vinst (till exempel 7 rätt eller 4 rätt) med vinstens värde och sedan addera dessa. Värdet förvrängs dock av den massiva jackpotten om du skulle vinna drömvinsten. Du bör även ha i åtanke att din verkliga vinst i de flesta fall kommer att vara mycket lägre än det förväntade värdet.

Öka din vinstchans!

Öka din vinstchans!

Jämför lottens kostnad med dess förväntade värde. Du kan avgöra den förväntade förtjänsten med att spela på lotto genom att jämföra lottens förväntade värde med kostnaden för lotten. I de allra flesta fall är värdet betydligt lägre. Dessutom kommer den verkliga avkastningen att skilja sig mycket från det förväntade värdet. De flesta spelare får bara en bråkdel av det maximala förväntade värdet, om ens något. Vissa lottospel har dock högre utbetalningsgrader än andra.

Avgör det ökade oddset från att vinna flera gånger

Att spela på lotto flera gånger kan faktiskt öka dina chanser att vinna, om än väldigt lite. Det är enkelt att föreställa sig denna ökning som en minskning av risken att du förlorar. Om den generella möjligheten att vinna till exempel är 1 på 250 000 000, skulle risken att förlora om du spelar en gång vara 249 999 999 / 250 000 000. Detta är ett tal som kommer väldigt nära 1 (0,99999…). Om du spelar två gånger kommer detta tal att kvadreras, vilket gör att risken för att du ska förlora blir lite, lite lägre. Men lotto är som bekant ett turspel och inte ett mattespel.